Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

SINT GERARDUS MAJELLA

(St Geert van Wittem, St Gerardo Maiella, St Gaddo, St Gerius , St Gerio)
Feestdag : 16 oktober

gerardus1aLeven en legende :

Gerardus werd op 23 april 1726 te Muro Lucano bij Napels geboren als zoon van een eenvoudige kleermaker. Toen hij 12 jaar was stierf zijn vader en moest hij helpen de kost te verdienen. Daarom stuurde zijn moeder hem als leerjongen naar een collega van zijn vader.

Zijn onhandigheid en vroomheid wekten het ongenoegen van de meesterknecht die hem pestte en regelmatig afranselde, maar Gerardus protesteerde nooit omdat hij zich had voorgenomen  om zoals Jezus Christus zijn lijden geduldig te dragen.
Hij droomde ervan om opgenomen te worden in het plaatselijke kapucijnenklooster maar dat werd hem omwille van zijn jeugdige leeftijd geweigerd. Hij werd dan maar bediende in het huishouden van een prelaat. Maar net als bij de kleermaker werd hij ook hier onheus behandeld.

Toen de hardvochtige prelaat stierf besloot hij een zelfstandige kleermaker te worden. Het geld dat hij verdiende verdeelde hij tussen zijn moeder en de armen van de stad.  Zijn hoop op een religieus leven liet hij echter niet varen.
Na lang aandringen werd hij op zijn 22ste eindelijk aangenomen als lekenbroeder bij de redemptoristen. Zijn droom ging eindelijk in vervulling.

Drie jaar later werd hij geprofest als volwaardige broeder. Alfonsus Ligori de stichter van de orde noemde hem een wonder van gehoorzaamheid. Hij leidde een leven ven gebed en onderdanigheid.
Hij kreeg achtereenvolgens de functie van portier, kleermaker, koster, geldinzamelaar, ziekenverpleger en tuinman. Toen hij portier van het klooster was heerste er hongersnood. Dagelijks kwamen armen aan de kloosterpoort om brood vragen. Gerardus gaf altijd, als de kloostervoorraad op was, gebeurde het dat het brood in zijn handen zich vermenigvuldigde.gerardusa

Daar kwam verandering in toen een zekere Neria Caggiano hem beschuldigde van ontucht. Hij reageerde op zijn typische manier door de zaak niet te ontkennen en zijn straf, maandenlange uitsluiting uit de broedergemeenschap geduldig te dragen. Uiteindelijk gaf het meisje toe dat ze alles verzonnen had en hem vals beschuldigd had. Gerardus werd in ere hersteld.

Tijdens zijn  verdere leven had hij vele visioenen.
Hij staat ook bekend om bovennatuurlijke verschijnselen zoals wonderbaarlijke genezingen, bilocatie (aanwezig zijn op meerdere plaatsen tegelijkertijd), helderziendheid, blijkbaar kon hij ook gedachten lezen bij anderen.
Op het einde van zijn leven werd hij op missie gezonden. Tijdens één van deze bekeringstochten werd hij erg ziek.

Nauwelijks 29 jaar stierf hij aan tuberculose in het klooster van Caposele nabij Napels. Zijn dood was voor niemand een verrassing want hij had datum en uur van zijn dood zelf voorspeld.
Reeds in 1893 werd hij zalig verklaard en in 1904 heilig. Nog altijd trekt zijn graf vele pelgrims.

Patroon van :

communiekantjes, kleermakers, zwangere vrouwen, portiers; van de anti-abortusbeweging

Aanroepen tegen :

hopeloze zaken (omwille van het geduld waarmee hij pijn en belediging onderging), reuma en jicht.

Aanroepen voor :

hulp om een goede echtgenoot te vinden, voor een gelukkige bevalling, voor een goede oogst

Afbeeldingen attributen :gerardus2a
  • -gekleed in een zwarte soutane met een riem waaraan een rozenkrans hangt zijn blik gericht op een kruisbeeld dat hij in zijn handen houdt.
  • -brood uitdelend aan de arme kinderen
  • -met een schip (hij zou door een wonder voorkomen hebben dat een schip kort bij Napels op de klippen liep)
  • -met doodshoofd en witte lelie
Bronnen :

•   “Alle heiligen”, Ghislain Truyens, Raymond Rutten uitg Book &media publishing, Deurne 2001
•   “De Heiligen“ Stijn Van der Linden, uitg Contact, Antwerpen 1999
•   “Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen“ Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke, uitg Davidfonds, Leuven 2002
•   “365 heiligendagen” Kees van Kemenade, Paul Spapens, uitg Kempen Pers Eindhoven 1993

Tekst : Johan P.

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand