Onze sponsors
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

SINT JANUARIUS VAN BENEVENTO

(St Januarius van Napels, St Gennaro, St Janvier,
St Janiver, St Jenaro, St Januario)
Feestdag : 19 september

januariusaLeven en legende :

In het begin van de vierde eeuw was Januarius bisschop van het Italiaanse Benevento, ten zuiden van Rome. Hij leefde in de tijd van de christenvervolgingen van keizer Diocletianus.

Toen deze zijn vriend Sosius, de bisschop van Napels had laten doden begaf Januarius zich naar Napels om de daar levende christenen te troosten en moed in te spreken. Dit had hij beter niet gedaan want op zijn beurt werd hij gevangen genomen.
Omdat hij en zijn zes metgezellen weigerden te offeren voor de Romeinse goden werden ze vervolgens gemarteld. Eerst sloot men hen op in een gloeiende oven, men probeerde hen zo te roosteren om hen dan aan de wilde dieren te eten te geven. Januarius bleef ongedeerd in de vlammenzee.
Daarop besloot men hem dan maar rauw te serveren aan de wilde dieren in het amfitheater, maar de beesten kwamen aan zijn voeten zitten en likten zijn handen.
Omdat ook dit niet hielp zou men hem onthoofden, maar de beul die dit moest doen werd plots blind. Eerst nadat Januarius hem van zijn blindheid genas kon de beul alsnog zijn taak uitvoeren. Een oude vrouw wist enig bloed van Januarius op te vangen in enkele glazen flesjes.

Tengevolge van al deze wonderen zouden zich meer dan 5000 heidenen bekeerd hebben. Dit zou gebeurd zijn in het jaar 305. De relikwieƫn van Januarius, de beenderen van zijn schedel en twee flesjes met gestold bloed, werden in 831 van Napels overgebracht naar Benevento, vervolgens naar een klooster om in 1497 teruggebracht te worden naar de San Gennaro kathedraal in Napels, waar ze zich nu nog altijd bevinden.

In die tijd gebeurde er een mirakel. Tijdens een misviering ter ere van Januarius plaatste men steeds de relikwie van zijn schedel op het altaar toen men daarnaast de twee flesjes met gestold bloed van Januarius plaatste werd dit bloed plots vloeibaar. Dit mirakel herhaalt zich sindsdien bijna ieder jaar driemaal. Op zaterdag voor de eerste zondag van mei, men herdenkt dan de overbrenging van de relieken naar Napels, op 19 september, de herdenking van zijn dood en op 16 december.

Januarius_blood_miracleaDe priester plaats het zilveren reliekschrijn met het hoofd van Januarius op het altaar en neemt dan de twee flesjes met het gestold bloed die hij zachtjes schudt, ondertussen begint het volk luid te bidden. Na een periode variƫrend van 2 tot 60 minuten wordt het bloed in de flesjes vloeibaar, soms begint het zelfs te borrelen.
Dit verschijnsel heeft men tot nu toe nog niet wetenschappelijk kunnen verklaren, al hebben verscheidene scheikundigen er al een verklaring voor trachtten te geven. De kerk heeft echter nog gen toestemming gegeven om de inhoud wetenschappelijk te onderzoeken, uit schrik dat dan alles verloren zou gaan. Hoe vlugger het bloed vloeibaar wordt hoe beter het volgend jaar zal zijn voor Napels.

Een paar keren werd het niet vloeibaar en dat was dan een voorspelling van naderend onheil voor Napels, zoals een uitbarsting van de Vesuvius, een aardbeving of het begin van de 2de wereldoorlog.

In 1631 bij een uitbarsting van de Vesuvius baden de inwoners van Napels vurig tot Januarius om hulp. Deze zou toen de lavastroom hebben tegen gehouden juist voor Napels door er boven te gaan zweven. Een andere keer zou hij Napels beschermd hebben tegen de pest die in de streek rond Napels woedde, maar niet in Napels zelf.

Patroon van :januarius3a

Napels, staalarbeiders en goudsmeden (vanwege de gloeiende over)

Aanroepen tegen :

vulkaanuitbarstingen

Afbeelding en attributen :
 • -Als bisschop met martelaarspalm, een zwaard en omgeven door vlammen van de oven of van de Vesuvius
 • -met een leeuw aan zijn voeten of omgeven door wilde dieren
 • -met het evangelieboek, in zijn handen met daarop twee flesjes met zijn gestold bloed
 • -terwijl hij geblinddoekt onthoofd wordt en een oude vrouw zijn bloed opvangt in flesjes
 • -met zijn metgezellen en wilde dieren in het amfitheater
 • -met engeltjes die rond hem zweven en hem zijn bisschopsstaf aanreiken.
Bronnen :
 • "Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen" Jo Claes, Alfons Claes, Kathy  Vincke, uitg; Davidsfonds, Leuven, 2002
 • "De heiligen" Stijn Van der  Linden, uitg Contact, Antwerpen 1999
 • "Dagkalender van alle heiligen" Ghislain Truyens, Raymond Rutten, uitg Book &Media publishing Deurne 2001.

Tekst: Johan P

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand