Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

SINT ROCHUS VAN MONTPELLIER

(St Roc, St Roch, St Roche, St Rocco, St Roque)
Feestdag: 16 augustus

rochus4aLeven en legende :

Rochus werd omstreeks 1295 geboren in Montpellier als zoon van een rijke handelaar. Nadat hij op reeds jeugdige leeftijd wees geworden was besloot hij zijn erfenis weg te schenken aan de armen en op pelgrimstocht te gaan naar Rome. Onderweg voorzag hij al bedelend in zijn levensonderhoud. en werd hij getroffen door het leed van de pestlijders. Deze mensen werden door bijna iedereen gemeden. Hij besloot hen te verzorgen. Velen van hen kon hij genezen door gebed of door een simpel kruisteken op hun voorhoofd te maken.

Na ongeveer drie jaar besloot hij om langs een omweg terug naar zijn geboortestreek te gaan maar onderweg in Piacenza werd hij zelf besmet met de pest die men "de zwarte dood" noemde. Hij trok zich in eenzaamheid terug, als kluizenaar in een bos. Een hond bracht hem elke dag een beetje brood.

Op zekere dag zou een engel gekomen zijn om hem van zijn ziekte te genezen. Helemaal genezen keerde hij terug naar Montpellier. Hij was dan wel genezen maar zijn gezicht en ook enkele ledematen vertoonden nog de gevolgen van zijn ziekte zodat niemand hem herkende, zelfs zijn oom niet. Hij zag er uit als een boef, werd aanzien als een spion en in de gevangenis gegooid, waar hij na vijf lange jaren van ontbering overleed amper 32 jaar oud.

God zelf zou na zijn dood op de wand van cel de tekst "eris in peste pastronus" laten verschijnen d.w.z. gij zult de beschermer tegen de pest zijn. In 1485 werden zijn relieken overgebracht naar Venetië waar men de broederschap ter verpleging van de pest stichtte. Van hieruit zou de verering van Rochus zich over heel Europa verspreiden. Vooral door toedoen van de franciscanen die hem vereren als derde-orde-franciscaan.

Patroon van:

apothekers, artsen, bedevaartgangers, gevangenen, marskramers, rokers, stratenmakers, borstelbinders, invaliden, kunsthandelaars, verplegers, hospitalen, meubelmakers, bierbrouwers (in België), wijnbouwers (in Duitsland), tuinlieden, wolkammers, vuurpijlmakers.


Aanroepen tegen :rochus1a

alle besmettelijke ziekten, pest (zowel bij mensen als bij dieren ), cholera, tyfus, pokken, schurft, longkanker, maagkanker, zweren, puisten, kniepijn, beenziekten, hondsdolheid, Spaanse griep, barensweeën, infectieziekten,

Afbeelding en attributen :
  • In pelgrimskledij met sint-jakobsschelpen op hoed en mantel, meestal heeft hij ook een pelgrimsstaf en kalebas bij. Eén been is meestal ontbloot, hij wijst er naar een wonde.
  • Soms likt een hond deze wonde. Een andere keer blijft het been bedekt en zit er een gaatje in het kleed waardoor de wonde zichtbaar is. (deze afbeelding noemt men de kuise Rochus".
  • Naast de heilige zit dikwijls een hond met in de muil een stuk brood. Een andere keer staat of zit aan zijn zijde de engel die hem kwam genezen. Ook andere pestlijders vindt men aan zijn zijde.
Weerspreuk :

"Als Rochus lelijk kijkt, de maai (made) niet uit de groenten wijkt." (Indien het weer rond deze tijd slecht is zitten er veel wormen of maden in de groenten )

Bronnen :

•"Alle heiligen". Ghislain Truyens, Raymond Rutten, uitg Book & Media Publishing, 2001
•"Geneesheiligen in de lage landen". Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke, uitg. Davidsfonds, Leuven 2005
•"Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen". Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke, uitg Davidsfonds, Leuven 2002
•"De heiligen". Stijn van der Linden, uitg Contact, Antwerpen 1999 

Tekst: Johan P

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand