Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

SINTE  CASILDA VAN TOLEDO

 (St  Casilda van Burgos,  St Ilda,  St Cassilda )
 Feestdag : 9 april

casilda4aLeven en legende :

Casilda leefde in de 11de eeuw in Spanje. Ze was de dochter van emir Mohammed Ismail van Toledo. Zo groeide ze op in het Islamitisch geloof. Zij had echter een bijzondere aandacht voor de christenen die onder het moslimbewind van haar vader gevangen zaten. Uit medelijden met hun lot bezocht ze in het geheim deze gevangenen en bracht hen brood om te eten.

Op zekere dag toen ze weer op weg was naar de gevangenen kwam ze onverwachts haar vader tegen. Deze vroeg waar ze naar toe ging en wat ze daar in de schort van haar kleed verborgen hield. Toen ze haar schort opende bleek het brood veranderd te zijn in rozen. Zo werd haar geheim niet verraden.

Eens werd ze fel ziek, ze had last van bloedvloeiïngen. De Arabische artsen konden haar niet genezen. In een droom vernam ze dat ze zou genezen als ze ging baden in het water aan de St Vincentius kapel in Briviesca bij Burgos. Doordat er maar geen beterschap in haar ziekte optrad kon ze haar vader overtuigen om haar die toestemming te geven. Onderweg versperde de duivel haar de doorgang op een brug, maar haar engelbewaarder kwam haar ter hulp en verdreef de duivel. Na het baden en zich laten besprenkelen door het water genas ze. Als dank liet ze zich onderwijzen in het geloof en dopen.

Ze trok zich terug in de nabijheid van de kapel van St Vincentius in Burgos ze bleef maagd en leefde er verder als een kluizenares.
Ze stierf rond 1050 en zou bijna honderd jaar geworden zijn.

Aanroepen tegen :casilda2a

menstruatieproblemen, bloedziekten, dysenterie, ongeluk en onvruchtbaarheid in het huwelijk.

Afbeelding en attributen :
  • In een koninklijk gewaad met rozen op haar kleed, soms heeft ze de rozen in de plooi van haar kleed.
  • Dikwijls zit de duivel naast haar in de vorm van een monster.
  • Ze wordt ook afgebeeld in het gezelschap van haar  engelbewaarder.
Bronnen :

***   “De heiligen”, Stijn van der Linden , uitg Contact, Antwerpen 1999 “Heiligen, 365 dagen kunst en geloof “ ,Rosa Giorgi ,uitg.  Roulerta Books  2010

Tekst: Johan P

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand