Onze sponsors
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

SINTE ZITA VAN LUCCA

(St Zita van Lombardo, ST Sita, St Zitha, ST Zitte,
St Sitta, St Cita, St Citta, St Zyta)
Feestdag : 27 april

zita2aLeven en legende :

Ze werd in 1218 geboren in het kleine dorpje Monte Sacrato bij Lucca in Italië.
Thuis waren ze verschrikkelijk arm, vaak moest ze als klein meisje met manden fruit langs de huizen lopen in de hoop enkele vruchten te kunnen verkopen. Maar ook de andere inwoners op het Toscaanse platteland hadden het niet breed zodat ze meestal niets verkocht.

Haar vrome ouders hadden haar dikwijls over O.L Heer verteld. Wat er ook zou gebeuren, altijd zou Hij voor haar zorgen. Had Hij immers niet gezegd “Maak je geen zorgen over de dag van morgen.”
Rond haar twaalfde jaar moesten haar ouders noodgedwongen haar naar de stad Lucca sturen om er als dienstmeid in dienst te treden van de rijke familie Pagano di Fatinelli.
Ook in Lucca waren er veel arme mensen. En omdat Zita zelf ondervonden had hoe erg dit kon zijn gaf ze nu ze het zelf een klein beetje beter had veel van hetgeen ze verdiende of te eten kreeg weg aan deze mensen.
In de weinig vrije tijd die ze had vond men haar dikwijls in de kerk, waar ze bad om beterschap voor haar zelf, voor haar familieleden en voor de armen.


Als dienstbode werkte ze hard, de andere dienstboden beschimpten haar daarom en ook haar heer, en vooral zijn vrouw en kinderen vitten continu op haar, terwijl zij toch steeds goedgemutst haar taken volbracht.
Heer Fatinelli vindt het bijvoorbeeld maar niks dat ze de helft van haar eten aan de bedelaars geeft die aan de achterdeur komen aankloppen, hij wil ze liever van zijn erf afhouden. Langzaam aan begint het andere personeel toch bewondering te krijgen voor de volharding van het meisje .

Wanneer zij weer eens zien dat Zita tijdens een hongersnood een voorraad bonen weggeeft aan de armen, verklappen ze haar ditmaal niet bij de heer. Toch komt hij er achter en in grote toorn ontstoken maakt hij de voorraadkast open. Tot zijn grote verbazing liggen de kasten voller dan ooit.
God heeft Zita niet in de steek gelaten. Ook de andere dienstboden zijn getuigen van dit wonder en vanaf nu hebben ze alleen nog maar bewondering voor Zita.

zita3aEen andere keer had ze de bedelaars enkele flessen wijn te drinken gegeven, toen er plots bezoek kwam bij de familie en er onverwacht een feest werd gegeven ter ere van het hoog gezelschap. Toen de wijn bijna opgeraakte vulde Zita de flessen met water en toch proefde iedereen lekkere wijn.

Op een zeer koude kerstavond wilde Zita naar de kerk gaan en kreeg de mantel van de vrouw des huize mee met de boodschap deze zeker mee terug te brengen. Toen Zita aan de kerk aankwam zag ze in het portaal een arme verkleunde man zitten. Ze zei dat hij haar mantel mocht hebben zolang de mis duurde. Maar na de misviering was de man en de mantel natuurlijk verdwenen.
Heer Fatinelli was razend toen ze terug thuiskwam en hij zag wat er gebeurd was. Plots ging echter de bel, een arme man nauwelijks gekleed kwam ondanks de grote koude de mantel terug brengen en Zita bedanken. Bij het zien van de bijna naakte man gingen Fatinelli zijn ogen open, hij begreep ineens waarom Zita de mantel tijdelijk had weggegeven. Vanaf nu zal hij zijn dienstbode beter behandelen en dit ook eisen van zijn familie. Zita mag nu naar goeddunken voedsel en klederen uitdelen aan de armen.

Men vermoedt dat de verkleunde man bij de kerk een engel was, deze ingang wordt nu nog altijd “het Engelenportaal” genoemd.
Wanneer Zita op 27 april 1278 na bijna 50 jaar trouwe dienst overlijdt wordt zij in Lucca “moeder van de armen” genoemd. Zij wordt in de San Frediano kerk begraven. Vele wonderen vinden plaats aan haar graf. Haar vermeend gemummificeerd lichaam is nu nog altijd te bewonderen in de San Frediano kerk.

In 1696 werd ze door paus Innocentius XII heilig verklaard.


Patrones van :zita4a

bedienden, huishoudsters, dienstboden, loopjongens, huispersoneel..

Aanroepen tegen :

een schielijke dood, voor het terug vinden van verloren sleutels.

Afbeelding en attributen :
 • als een dienstmeid,vaak op blote voeten (omdat ze in haar leven nooit schoenen zou gedragen hebben)
 • terwijl ze een bedelaar te drinken of te eten geeft
 • terwijl ze de mantel van haar meesteres aan een bijna naakte man schenkt
 • met een kan of kruik waarin ze water in wijn veranderde
 • met een ster (omdat volgens de overlevering een ster opging boven Lucca op het ogenblik dat ze stierf)
 • met broden die ze wegschenk
 • met een sleutelbos waarmee ze de voorraadkasten moest afsluiten
Bronnen :

•“ De heiligen” Stijn Van der Linden uitg Contact Antwerpen 1999
•”Alle heiligen “ Ghislain Truyens, Raymond Rutten, uitg Book & Media publishing ,2001
•“ Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen” , Jo Claes, Alfons Claes; Kathy Vincke , uitg. Davidsfonds Leuven, 2002

Tekst: Johan P.

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand