Onze sponsors
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

SINTE LUCIA VAN SYRACUSE 

(St Lucia van Catania, St Luciana, St Llucia,
St Lucie, St Luzia, St Lucy, St Lucja )
Feestdag : 13 december

lucia2aLeven en legende :

Lucia stamt uit een rijk en adellijk gezin dat woonde in Syracuse op Sicilie. Ze zou rond het jaar 285 geboren zijn.
Op jeugdige leeftijd verloor ze haar vader en werd door haar moeder Eutychia christelijk opgevoed. Maar dat belette niet dat haar moeder haar wilde laten trouwen met een heidense jongeman.
Tijdens de verlovingstijd werd haar moeder echter ongeneeslijk ziek, ze kreeg onstelpbare bloedingen. Ten einde raad gingen de twee vrouwen op bedevaart naar het graf van de heilige Agatha in Catena.
Daar kreeg Lucia een visioen van de H.Agatha die haar vroeg haar leven in dienst te stellen van God. Lucia stemde daarin toe. Op hetzelfde ogenblik genas haar moeder. Lucia wilde haar verder leven helemaal in dienst stellen van Christus en vroeg haar moeder de toelating om haar verloving te verbreken en haar bruidschat onder de armen te verdelen. Haar moeder, blij dat ze genezen was, gaf haar deze toelating.

Uit woedde en liefdesverdriet verraadde de afgedankte verloofde haar aan stadhouder Paschasius en vertelde hem dat Lucia christen was. Deze liet haar gevangen nemen, trachtte haar om te praten en stelde haar voor de keuze: "of je offert aan onze goden of je wordt in een bordeel geplaatst zodat alle mannen zich aan U kunnen vergrijpen." Maar Lucia bleef standvastig haar geloof in Christus bevestigen.lucia3a

Daarop besloot de stafhouder haar in een bordeel te plaatsen. Ze werd geboeid op een ossenwagen geplaatst om naar het bordeel gebracht te worden. Maar de dieren, volgens de legende meer dan twaalf, kregen de kar niet vooruit getrokken. Ook de soldaten die haar toen wilden vastgrijpen kregen haar niet van plaats. Daarop besloot men om rond haar een brandstapel te maken, men overgoot haar met olie en pek om het beter te doen branden, maar ook deze poging mislukte want de vlammen doofden steeds opnieuw.
Tenslotte werd ze met een dolksteek in haar hals ter dood gebracht. Dit zou gebeurd zijn rond het jaar 303 tijdens de christen vervolgingen van keizer Diocletianus.

De legende verhaalt verder dat zij om onaantrekkelijk te worden voor haar verloofde of andere mannen eigenhandig haar ogen uitstak, een andere versie is dat de beulen dit deden tijdens haar marteling.

Patrones van :

blinden, visueel gehandicapten, schrijvers, boeren, deurwachters, glazenmakers, schippers, boetvaardige prostituees, kleermakers, oogartsen, opticiens, wevers, zadelmakers, elektriciens (ze brengen het licht), messenmakers (dolk in de keel), portiers (die moeten hun ogen ook goed de kost geven). 

Aanroepen tegen :

armoede (na de genezing van haar moeder gaf ze haar bruidschat aan de armen),
brand (men trachtte haar te doden op de brandstapel maar hij vatte geen vuur),
blindheid, oogkwalen, bloedziekten, bloedvloeiingen, bloedneuzen, rodeloop of dysenterie, nek en keelpijn .

Afbeelding en attributen :lucia6a
 • als een mooie, jonge vrouw met kroon of diadeem op het hoofd en een dolk dwars door haar hals gestoken met in haar handen of op een schaaltje twee ogen
 • ze draagt ook meestal de martelaarspalm
 • soms bevindt zich aan haar voeten een brandstapel
 • soms draagt ze een zwaard of een brandende lamp (licht)
 • de ogen zijn soms gespietst op een dolk of zijn samengebonden met een koordje
 • een andere keer liggen ze op een schaal die gedragen wordt door engelen 
Weerspreuken :

De meeste weerspreuken staan in het teken van het lengen de dagen, dat komt omdat haar feestdag vroeger, voor de invoering van Gregoriaanse kalender in 1582 , gevierd werd op 21 december

 • Als Lucia komt, lengen de dagen een vlooiesprong
 • Met St Lucy lengen de tij iedere dag een haneschrei 
 • St Lucy laat de dagen dijen
 • Sainte Lucie, le plus court des jours, la plus lonque des nuits
luciaAnekdote :

Op verschillende plaatsen waar men Lucia vereert werden vroeger rode draadjes gewijd (de Sint Luciadraadjes). Deze moest men om zijn middel dragen en boden dan bescherming tegen de rode loop en bloedvloeiingen. Na genezing bracht men deze draadjes terug en hing men ze aan de hand of vinger van het Sint Luciabeeld in de kerk.
Het feest van de heilige Lucia wordt in Zweden op een speciale manier gevierd. Daar komt in de vroege morgen, een van de vrouwelijke huisgenoten, in het wit gekleed en met een kaarsenkroon op het hoofd, de anderen een Lucia ontbijt brengen. 

Bronnen :

•"Geneesheiligen in de lage landen". Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke, uitg. Davidsfonds Leuven 2005
•" 365 Heiligendagen " Kees van Kemenade, Paul Spapens uitg. Kempen Pers Eindhoven, 1993
•" De heiligen " Stijn van der Linden uitg Contact Antwerpen 1999

 
Tekst: Johan P.

Terug naar boven

Naar lijst der heiligen van de maand