Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

SINTE BLANDINA VAN LYON

(St Blandine, St Blandino)
Feestdag : 2 juni (samen met de martelaren van Lyon)

blandina2aLeven en legende :

Blandina was een huisslavin en één van de bekendste van de zogenoemde martelaren van Lyon.
In 177 nam de vijandigheid tegen de christenen in Lyon sterk toe. Eerst werd ze de toegang  geweigerd tot de openbare plaatsen zoals de markten en baden. Toen de Romeinse provinciale gouverneur de stad uit was werden de christenen openlijk opgejaagd en aangevallen.
Valselijk werden ze beschuldigd seksuele wreedheden en kannibalisme te hebben gepleegd. Ze werden gearresteerd en in de gevangenis gemarteld en gefolterd.

Men plande een massa executie op 1 augustus dit tot vermaak van de bevolking, zo spaarde de provinciale ambtenaren de kosten voor het inhuren van professionele gladiatoren, boksers, worstelaars en zwaardvechters.  Ook Blandina nog een jonge maagd werd samen met haar meesteres en vele andere christenen gevangen genomen. Andere heidense slaven hadden uit angst ook gemarteld te worden, getuigd tegen hun christelijke meesters dat zij inderdaad de daden hadden gedaan waarvan ze valselijk beschuldigd werden. Blandina echter bleef haar meesteres en geloof trouw.blandina3a

Men verwachtte dat Blandina omdat ze lichamelijk niet sterk was de martelingen in de gevangenis niet zou overleven. Toen dat toch bleek werd ze gegeseld en bloedend als aas voor de dieren gegooid. Ook werd ze op een ijzeren stoel gezet, die men in brand had gestoken zodat haar vlees zou schroeien. Blandina echter overleefde al deze martelingen en op elke vraag die ze kreeg om de Romeinse goden te aanbidden antwoordde zij met : "Ik ben Christen en wij plegen geen wangedrag waarvan U ons beschuldigd."

Op zeker ogenblik wist men niet meer wat men nog met haar kon doen.  Men besloot haar vast te binden aan een paal in het Amfitheater, als aas voor wilde dieren die op haar werden losgelaten. Geen van de dieren raakten haar echter aan. Het voorbeeld van Blandina gaf haar medegezellen inspiratie en moed  om ook alle martelingen te ondergaan. Blandina bleef als één der laatste levend over. Het volk begon te morren. Ze wilden spektakel zien.

Uiteindelijk gooide men een net over haar  en zo werd ze door een stier verschillende keren de lucht in gesmeten. Hevig bloedend werd ze tenslotte met een dolk gedood. Haar lichaam en dat van gedode medechristenen bleef onbegraven bewaakt door soldaten zes dagen in het amfitheater liggen waarna de resten verbrand  en de as in de Rhone rivier geworpen werden.

Patrones  van :blandina4a

dienstmaagden, jonge meisjes en maagden.

Afbeelding en attributen :
  •    - gekleed als jonge Romeinse met lang loshangend haar, vastgebonden aan een paal, met enkele leeuwen aan haar voeten
  •   – gewikkeld in een net terwijl een stier haar in de lucht gooit
  •   – zittend op een gloeiende stoel.

 Bronnen :

•   "Sanctus meer dan 500 heiligen herkennen", Jo Claes, Alfons CLaes, Kathy Vincke, uitg Davidsfonds, Leuven 2004
•    https://nl.wikipedia.org/wiki/Blandina

Tekst : Johan P.

Terug naar boven

Terug naar maandheiligen