Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

SINTE SURA VAN DORDRECHT

(St Soletaris, St Soteris, St Zuwarda; St Zuwaert,
St Soetkin, St Soetje, St Siewertje, St Suurtje)
Feestdag : 10 februari

sura1aLeven en legende :

Sura werd geboren rond 1270 als dochter van een aanzienlijke familie. Zij had een bijzondere verering voor een Mariabeeld dat in een boom bij de rivier hing. Zij leefde eenvoudig en gaf al haar geld weg aan de armen. Biddend bij het Mariabeeld aan de boom kreeg ze een visioen waarin haar werd opgedragen een kerk te bouwen gewijd aan de H.Maagd. Van een engel kreeg zij de bouwtekening met de gewenste afmetingen.

Om de kerk te bouwen nam ze drie bouwvakkers in dienst die ze trouw ieder weekend betaalde met drie zilveren penningen. Niet dat zij zo rijk was want ze had maar drie penningen maar door een wonder vond ze op het einde van iedere week steeds weer drie zilveren penningen in haar beurs.

Van lieverlede begonnen de drie bouwvakkers te vermoeden dat Sura wel zeer vermogend was. Ze besloten haar te beroven en te vermoorden. Ze deden dit op een eenzame weg door haar de keel over te snijden met een vildermes (een mes om een geslacht dier te villen) . Toen ze echter haar beurs doorzochten vonden ze niet meer dan drie penningen.sura2a

Daarmee lag de bouw van de kerk stil, dit wekte argwaan. De drie bouwvakkers werden gearresteerd , ondervraagd en bekenden de moord. Ze werden ter dood veroordeeld.
Verteerd door spijt en berouw smeekten ze om genade. Daarop verscheen Sura plotseling in een droom aan de hoogste magistraat, ze toonde haar afgesneden hals om te bewijzen dat zij het werkelijk was en vroeg de drie mannen niet te doden maar op boetetocht te sturen naar Rome. Zo geschiedde.

In Rome aangekomen gingen de drie bouwvakkers te biechten bij de paus. Ze vertelden wat ze gedaan hadden en vroegen om vergiffenis. Geroerd door hun spijt en hun verhaal verleende de paus aan de kerk van Dodrecht het recht om aflaten te verkopen.
Hierdoor kwamen veel pelgrims naar Dodrecht en met het geld van de verkoop van aflaten kon de kerk verder afgewerkt en zelfs voltooid worden. Er wordt gezegd dat de drie bouwvakkers na hun terugkeer uit Rome hieraan verder meehielpen.

sura3a

Op de plaats waar Sura vermoord werd ontsprong een bron waarvan het water geneeskracht had. Vooral koortslijders vonden baat bij het drinken van het water. De verering van Sura ging echter verder. In 1603 klaagde de gereformeerde kerkenraad nog over mensen die op het kerkhof van de grote kerk bij een stenen kring (voormalige bron) knielden en er andere superstitiën bedreven.

Sura is zalig verklaard maar nog niet heilig. De grote kerk van Dodrecht is nu nog altijd toegewijd aan de Hl Maagd Maria.


Aanroepen tegen :

koorts

 Afbeelding en attributen :
  • -als een jonge vrouw met loshangend haar in haar hand houdt ze een martelaarspalm en een mes. Aan haar hals is soms de wonde goed zichtbaar aangebracht.
  • - terwijl ze de bouwvakkers betaald met 3 penningen
Bronnen :

•   "De heiligen", Stijn van der Linden, uitg Contact, Antwerpen, 1999
•   "Meer dan 500 heiligen herkennen", Jo Claes, Alfons CLaes, Kathy Vincke, uitg Davidsfonds, Leuven 2002
•   "Devotionalia" 34ste jaargang nr 202 Ivo de Wijs Amsiterdam 2015 http://www.heiligen.net/sura

Tekst: Johan P.

Terug naar boven

Terug naar maandheilgen