Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

SINTE PERPETUA EN FELICITAS VAN CARTHAGO

(St Perpetué en Félicité, St Perpetua en Felicita, St Perpetua en Felicidad)
Feestdag : 7 maart in de Orhodoxe kerken 2 of 4 februari

perpetua2aLeven en legende :

In het begin van de derde eeuw bekeerden deze twee vrouwen, die in het huidige Tunesië woonden, zich samen tot het christendom. Dat was absoluut niet vanzelfsprekend want Felicitas was de slavin van Perpetua een 22 jarige weduwe met een zoontje.

Perpetua was van aristocratische afkomst. Haar vader was een heiden, maar haar moeder en twee broers hadden zich in het geheim tot het christendom bekeerd. Perpetua en Felicitas, die zwanger was, waren catechumenen, ze werden gedoopt kort voor hun gevangen neming.

Keizer Septinus Severus had om de volkshaat te sussen in 202 het christendom, de nieuwe godsdienst, onwettig verklaard en de doodstraf ingevoerd voor wie aan godsdienstpropaganda en bekeringswerk deed of zich er mee inliet.
Zo werden Perpetua en Felicitas, samen met nog drie andere mannen Saturnius, Secundulus en Revocatus, deze was ook een slaaf, gevangen genomen. Hun vriend en priester leraar Saturnus voegde zich vrijwillig bij hen. Samen werden ze veroordeeld ad bestias d.w.z. om geworpen te worden voor de wilde dieren in de arena. Revocatus stierf al in de gevangenis.

De terechtstelling van de anderen was voorzien als verjaardags geschenk voor publius Geta zoon van de keizer. Er was een wet die verbood zwangere vrouwen te doden. Felicitas die schrik had dat ze niet samen met haar gezellen de marteldood zou sterven vroeg haar medegevangenen te bidden opdat ze zou bevallen. Hun gebed werd verhoord. Ze beviel na 8 maanden zwangerschap van een meisje en dit twee dagen voor de verjaardag van Geta.
Het kind werd geadopteerd door een vrouw waarvan men niet wist dat ze ook tot de christen gemeenschap behoorde. Ondertussen had Perpetua’s invloedrijke vader haar bezocht in de gevangenis en haar gesmeekt om het geloof openlijk af te zweren en zo het leven van haar en haar zoontje te redden. Maar ze weigerde dit te doen. perpetua1a

In een van haar dromen zag Perpetua zichzelf een ladder beklimmen tot ze bij een vredig groen landschap kwam waar schapen in een wei graasden. Dat was voor haar de voorafspiegeling van haar marteldood.

Op 7 maart werden de vijf christenen naar de arena gebracht en voor de wilde dieren geworpen. De mannen moesten vechten tegen een everzwijn, een beer en een luipaard. De vrouwen tegen een wilde koe die hen op de horens nam en in de lucht gooiden. Toen de dieren er niet in slaagden om hen te doden stierven ze toen hun kelen doorboord werden met een zwaard door de beulen.

Perpetua en Felicitas werden begraven in Carthago. Op hun graf werd later een basiliek gebouwd.

Schutspatrones van :

gehuwde vrouwen en jonge moeders.

Afbeelding en attributen :
  • - samen als jonge Romeinse vrouwen in middeleeuwse kledij
  • - met een stier, eigenlijk een wilde koe die hen in de arena op de horens nam.
  • -Perpetua met een zwaard of dolk in haar hand (moordwapen) Felicitas met kruis in de hand en een kind op haar schoot
  • -Perpetua met een ladder bewaakt door een draak (haar laatste droom) wie de ladder opging werd martelares, wie er afviel zou verslonden worden door de draak.
  • - beiden met een martelaarspalm.
Bronnen :

•     "De heiligen" Stijn van der Linden, uitg Contact, Antwerpen 1999
•     "Dagkalender van alle heiligen" Ghislain Truyens, Romain Rutten, uitg Book & Media Publishing Deurne, 2001
•     "Sancti, nog meer heiligen herkennen" Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke uitg Davidsfonds, Leuven 2004
•     "Wikipedia, Perpetua en Felicitas"

Tekst : Johan P.


Terug naar boven


Terug naar maandheiligen