Onze sponsors
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

ST ALOYSIUS VAN GONZAGA

(St Alois, St Louis , St Ludovico, St Ludvik)
Feestdag : 21 juni

aloysius1aLeven en legende :

Luigi Gonzaga werd in 1568 geboren in Castiglione in Noord-Italië als zoon van de marktgraaf . Het rijkeluiszoontje was voorbestemd om in de hoogste kringen te fungeren. Als tiener verleef hij zo als page aan het hof van de Medici in Brescia. Hij muntte uit door talenten en zijn zedelijke ernst.

Zijn eerste communie die hij ontving uit de handen van de Milanese bisschop Carolus Borromeus maakte een diepe indruk op hem en deed hem verlangen naar een leven van vroomheid en kuisheid. Hij zou vaak zo diep in gebed verzonken zijn geweest dat de dienaren van zijn vader die hem heimelijk begluurden tenslotte neerknielden en zelf begonnen mee te bidden. Hij deed ook fanatiek aan versterving hetgeen zijn gezondheid niet ten goede kwam.

Vrouwen bekeek hij niet, zelfs als hij zijn eigen moeder tegenkwam boog hij beleefd het hoofd. Volgens bepaalde bronnen was dat de reden waarom  zijn latere oversten hem verplichtten om en hoge kraag te dragen zodat hij niet altijd naar de grond kon kijken. Toch werd hij samen met zijn twee broers naar het hof van de Spaanse koning Filips II gestuurd om er voorbereid te worden als graaf. Aan het hof leert Aloisius talen, diplomatie, schermen en dansen. Maar hij ziet ook het liederlijke leven van sommige andere hovelingen en dat zint hem niet.

Op zeventienjarige leeftijd draagt hij zijn adellijke rechten over aan zijn jongere broer en kiest hij voor een leven bij de jezuïeten van Rome. Dit stuit op hevig verzet van zijn vader, die zijn vroomheid wel kent maar in deze orde geen kans ziet voor zijn zoon op een kardinaalstitel, die zijn familie zo misschien zou ten goede komen. Uiteindelijk moet vader echter toch toegeven.aloysius4a

Als jezuïet viel Aloisius in het begin niet op, tenzij door zijn Spartaanse levensstijl. Hij wou bijvoorbeeld de vuilste cel voor hem en ’s nachts geselde hij zich. Hij studeert filisofie en theologie. Hij zorgt voor de zieken en voor het waardig begraven van de doden. Wanneer tijdens de winter van 1590-1591 hongersnood en pest Midden-Italië teisteren, meldt Aloisius zich aan als verpleger. Wekenlang stapt hij net als zijn grote voorbeeld en biechtvader Carolus Borromeus door de straten om verzwakte pestlijders naar de ziekenhuizen te dragen. Hij wast hun etterende wonden en bidt met hen tijdens hun doodstrijd.

Wanneer de zieken gestorven zijn, neemt hij een stuk krijt en tekent een kruisteken op de deur, dat is het afgesproken teken, zodat de stadsknechten de lijken op een houten kar naar de begraafplaats ver buiten de poorten van de stad kunnen brengen.

Maar het onvermijdelijke gebeurt ook hij raakt besmet met de pest en sterft eraan, nog maar 23 jaar oud. Hij wordt begraven in de San Ignazio kerk te Rome. Reeds vlug na zijn dood wordt hij als een heilige vereerd en in 1729 wordt hij heilig verklaard door paus Benedictus XIII.

Patroon van :

studerende studenten, jongelingen, geleerden, schutspatroon van zuiverheid

Aanroepen tegen :aloysius3a

oogziekten, de pest, aids, stuipen.

Afbeelding en attributen :
  • -als jonge priester met een tunica over zijn zwarte soutane, verder met een lelie, een kruisbeeld, een boek, een schedel (teken van meditatie), een zweep ( symbool van zijn zelfkastijding)
  • -wanneer hij de eerste communie ontvangt van de hl Carolus Borromeus
  • - met zijn neerwaartse blik 
Bronnen :

•    "Dagkalender van alle heiligen” Ghislain Truyens, Raymond Rutten uitg Book & Media publishing, Deurne 2001
•    “Sanctus, meer dan 500  heiligen herkennen” Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke, uitg Davidsfonds Leuven 2002
•    “De Heiligen" Stijn van der Linden uitg Contact Antwerpen 1994
•    “Het heiligenboek ,levenswijsheid van honderd en enige heiligen" uitg Lannoo, Tielt 2008

Tekst : Johan P.

Terug naar boven

Terug naar maandheiligen